Melontataidot 

 

Vesille lähtö ja vesiltä nousu sekä laiturilta että luonnonrannasta

Suurin osa kaatumisista ei tapahdu jättimäisissä aalloissa jossain ulapalla vaan vesille lähdössä ja rantautumisessa! Tätä saa ehkäistyä hyvän tekniikan haltuunottamisessa heti alussa.

Alkeiskurssilla käydään läpi oikeaoppinen ja ergonominen tapa nousta kajakkiin luonnonrannasta ja laiturilta, kaverin kanssa ja yksin.

Tekniikat eroavat hieman, riippuen lähdetäänkö liikkeelle yksin vai kaverin auttamana, sivuttain vai nokka/perä edellä ja saako kengät kastua vai ei. Ideana kaikissa tyyleissä on kuitenkin käyttää melaa kajakin päällä tukemassa kajakkiin menoa / sieltä tuloa.

 

Kajakissa aukkopeitteen kiinnitys ja avaus

– Monella on käynyt mielessä, että entä jos kaatuu kajakilla eikä saa aukkopeitettä auki? No kukaan ei sinne kajakkiin ole vielä jumiin jäänyt (paitsi allekirjoittanut kerran koskessa, mutta se on eri tarina). Alkeiskursseillamme käytetään aukkopeitteitä, jotka ovat niin löysiä että ne avautuvat lähes itsestään. Lisäksi kertaamme rannassa niiden käyttöä ja kokeilemme miten helposti sen saa auki.

Aukkopeite saadaan helpoiten kiinni niin, että että aukkarin reunat ujutetaan ensin paikoilleen selän takana, lähdetään viemään käsiä hieman eteenpäin ja laitetaan niitä kiinni hieman sivuilta. Sitten kahvaa hyödyntäen aukkopeite vedetään eteen kiinni. Toisella kädellä pidetään edestä aukkaria paikoillaan ja toisella kädellä viimeistellään reunojen paikalleen saattaminen. 

 

Hyvä melonta-asento, tasapaino ja rentous

– Kajakkia hallitaan lantion mikroliikkeillä, jotka automatisoituvat hyvin pian. Yleensä ihmiset ovat huteria ensimmäisen 100m ajan ja sen jälkeen kroppa on tottunut hallitsemaan kajakkia. Oikeaoppinen melonta-asento auttaa tässä.

Melasta pidetään kiinni tasaisesti niin että ote on keskeltä. Oteleveys pitäisi olla semmoinen että kun mela nostetaan ylös kohti taivasta, ja lasketaan pään päälle, kyynärvarsien ja käsivarren kulma pitäisi olla noin 90¨astetta. Tämä asento EI ole melojan boxi vaan sillä vaan tarkistetaan oteleveys.

Kun oikea oteleveys on löydetty niin mela työnnetään eteenpäin niin että kädet lukittuvat tilkkusuoriksi. Tästä vedetään 5cm-10cm takaisin päin että kyynäriin tulee pieni koukku. Tämä on melojan boxi, eli melan ja käsien rakentama ”laatikko”, jossa lähes kaikki tekniikat tapahtuvat. Eteenpäin melonnassa pitäisi saada tämä asento ylläpidettyä mahdollisimman hyvin ilman käsien koukistumista.

Oikeaoppinen istuma-asento kajakissa on niin että jalat ovat ”timantti asennossa”. Jalat ovat jalkatuilla ja polvet ottavat tukea polvituista TAI ovat valmiina ottamaan tukea polvituista hetkenä minä hyvänsä.

Istuma asento on rento mutta ryhdikäs. Selkä on suorana eikä selkänojaan saisi liikoja nojailla. Vatsa sisään ja katse kaukaisuuteen.

Eteenpäin melominen

– Heittämällä vaikein melontatekniikka mitä löytyy. Kajakkikäännökset sun muut takaperinvoltit jäävät tässä kakkoseksi. Kukaan ei osaa meloa alkeiskurssin jälkeen. Allekirjoittanut on kokenut meloja, osaa tehdä kaiken maailman temppuja isoissa aalloissa ja pelastaa ihmisiä vaikka missä olosuhteissa, eikä vieläkään osaa meloa täysin oikeaoppisesti eteenpäin.

Oikeaoppinen eteenpäinmelontaveto lähtee liikkeelle kun lapa laitetaan veteen. Se asetetaan terävästi (mieti että pyydystäisit atraimella kalan) veteen noin polvien kohdalle. Kädet pidetään suht suorina (melojan boxi).

Liike alkaa jaloista. Saman puolen jalka lähtee aktivoitumaan ja painaa ”poljinta”. Jalka hieman suoristuu ja työntää selkää kohti penkin selkänojaa. Samalla vartalo lähtee kiertymään ja lapa liikkuu vedessä hieman takaviistoon (kirjain A). Alakädellä on vetävä aktivointi, yläkädellä on työntävä aktivointi. Voima ei kuitenkaan saa tulla käsistä vaan keskivartalosta ja vartalonkierrosta. Käsien tehtävä on lähinnä pitää melasta kiinni kun vartalon isot lihakset tekevät työn.

Lapa nousee ylös noin vartalon kohdalle hieman sivulle ja samalla jalka palaa lähtöasentoon eli aktivoituminen loppuu. Tässä kannattaa varoa ettei takakäsi lopussa koukistu liikaa. Takakäden koukistaminen aktivoi hauista turhaan ja tekee melonnasta epäergonomista, vaikeaa ja kuluttavaa. Käsien koukistaminen vie helposti ”käsillä polkemiseen”, jossa vartalon kierto helposti unohtuu ja kädet tekevät kaiken työn.

Kun lapa on nostettu ylös vedestä liike alkaa toisella puolella samalla tavalla. Tavoitteena on saada vatsalihakset tekemään suurimman osan työstä. Tämä on muuten tosi hyvä core-treeni (vinot, syvät ja suorat vatsalihakset) ja tekevät hyvää selkävaivoille.

Tästä aiheesta voisi kirjoittaa 10 sivua tekstiä, mutta suosittelen tulemaan mielummin alkeiskurssille oppimaan asiaa!

Pysähtyminen

– Tekniikka jota käydään aika nopeasti läpi. Näytetään oikeaoppinen tapa pysähtyä. Ideana on… Saada kajakki pysähtymään. Tärkeä tekniikka, mutta alkeiskurssilla ei uhrata liikaa aikaa tähän.

Pidetään yllä melojan boxi ja ja lavat tiputetaan veteen edessä vuorotellen toisella puolella ja toisella. Liikkeessä työnnetään hieman eteenpäin käsillä, lähinnä vastustetaan veden voimaa, mutta liike ei ole ”veto”, niinkuin taaksepäin melonnassa. 

Taaksepäin melominen

– Sama juttu kuin pysähtymisellä. Tärkeä tekniikka, mutta ei tähän tuntia kuluteta. Katsotaan miten tekniikka oikeaoppisesti tehdään, kokeillaan sitä vähän ja thats it.

Liikkeessä tärkeä huomio on, että mela pidetään samassa asennossa kuin eteenpäin melonnassakin, eli sitä ei pyöräytetä ympäri. Ylläpidetään melojan boxi ja tehdään eteenpäinmelonnan liike mutta toisin päin. Liike aloitetaan hieman taaempaa kuin mihin eteenpäinmelontaliike loppuu. Voima tulee vartalonkierrosta. 

Sivuttain melominen ainakin yhdellä tavalla

– Melko vaikea tekniikka aloittelijalle. Käydään läpi kaksi tekniikkaa, joista eritoten ensimmäistä eli kauhomista suositellaan käytettäväksi. Vaikeampi tekniikka eli scullaus näytetään, jotta jäisi kotiin jotain treenattavaa.

Kauhomisessa ideana on ”kauhoa vettä kajakin alle” oikeassa sivukulmassa. Nostettaessa lapa vedestä se käännetään niin, että lapa leikkaa vettä. Tehtäessä liike oikeassa kulmassa kajakin pitäisi liikkua sivuttain kääntyilemättä. 

Tuen ottaminen vedestä, perusteet 

– Kerrotaan ja näytetään perusteet miten melalla saa vedestä tukea. Tämä kaikkihan eskaloituu lopulta sculling-tukeen/kajakkikäännökseen, mutta kaiken opettelu alkaa alatuesta jota hieman kokeillaan kurssilla.

Kajakin/kanootin ohjailu ja kääntäminen melanvedoilla, peräsimellä, nostoevällä, painonsiirrolla, melan käyttö peräsimenä

– Kajakin ohjailu. Tähän laitetaan hieman enemmän keskittymistä, sillä ideana olisi että alkeiskurssin käyneet saisivat jatkossa kajakin kulkemaan suurinpiirtein haluttuun suuntaan.

Tärkein kajakin ohjausliike alkeiskurssin jälkeen on kaariveto ja melaperäsin.

Eteenpäinmelonta liike kulkee kajakin vieressä kirjaimen A muotoisesti, eli melko pitkälti kajakin myöntäisesti, mutta taas kaariliike toteuttaa nimensä mukaista kaarta. Liike aloitetaan mahdollisimman edestä ja läheltä kajakki (ilman että täytyy kumartaa otsaa kajakin kanteen kiinni). Lapaa lähdetään viemään taaksepäin mahdollisimman isossa kaaressa. Toisin kuin eteenpäinmelonnassa, kaarivedossa liike viedään pitkälle loppuun asti. Kaarivedossa yläkäsi lasketaan melko alas, jotta saadaan enemmän ulottuvuutta liikkeelle.

Melaperäsin on yksi vaikeimpia alkeiskurssin tekniikoita, ja sitä ei kannata tässäkään sen syvemmin käydä läpi. Ideana on jos lapa lasketaan oikeassa kulmassa kajakin sivulla veteen, se lähtee kääntämään kajakkia. Tämä nousee tärkeämmäksi meloja 2 tekniikoissa.

Lauttautuminen

Ryhmätekniikka jota käytetään taukojen pitämiseen, turvallisuuden nimissä ja hienojen kuvien ottamiseen. Kajakin tuodeen vieriviereen samaan suuntaan osoittaen. Melat laitetaan itsensä ja viereisen kaverin syliin.

Turvallisuustaidot

 

Kanootin turvatarkastus ennen vesille menoa, erityisesti melojan ja kajakin / kanootin kelluvuuden varmistaminen

Tarkistetaan että kajakissa on kaikki kunnossa ja sillä uskaltaa lähteä vesille. Mahdolliset vesivuodot, sekä ennen kaikkea että kannet ovat kunnolla kiinni.

 

Kaluston asianmukainen käsittely, huolto sekä hyvät kantotavat

Katsotaan miten sitä kajakkia pitää heitellä pitkin kiviä. Nostetaan jaloilla, ei selällä! 

Kanootin / kajakin kaataminen, kiipeäminen avustettuna takaisin kanoottiin tai uiminen kajakin / kanootin kanssa rantaan

Paripelastus eli rescue. Useille se alkeiskurssin jännittävin osio, koska tässä pitäisi hypätä veteen. Opetellaan oikeaoppinen toimiminen kaatuessa ja miten autetaan kaatunutta kaveria.

Uimarin tehtävä on pitää kajakista ja melasta kiinni ja pyytää apua.

Pelastaja ottaa kaverin melan haltuun, ottaa kaverin oman kajakinsa keulaan roikkumaan, laittaa oman melansa pois ja lähtee tyhjentämään kaverin kajakkia vedestä.

Kaverin kajakki pitäisi nyt saada T asentoon, eli 90 asteen kulmaan omaan kajakkiin nähden, nokka kohti itseä. Kajakki käännetään ympäri (olettaen että se on ylösalaisin) ja sitä lähdetään vetämään syliin kansiköysiä käyttäen. Kun kajakki on saatu tarpeeksi pitkälle niin, että istuma-aukko on pois vedestä lähdetään nojaamaan taaksepäin. Kajakki tyhjenee näin vedestä.

Kajakki kipataan takaisin oikeinpäin ja työnnetään veteen. Kajakit pitäisi nyt sijoittaa kylki kylkeä vasten niin, että niiden keulat osoittavat päinvastaisiin suuntiin. Kaverin kajakkia lähdetään tukemaan sen istuma-aukon edestä. Otetaan kiinni kovista kansiköysistä molemminpuolin kajakkia, jotta estetään kaatuminen molempiin suuntiin. Ohjataan uimari liikkumaan pitkin kajakkeja ja siirtymään oman kajakin istuma-aukon viereen.

Uimari laittaa ulomman jalan (mikä hiton ulompi jalka? Käydään tätä alkeiskurssilla tarkemmin läpi 🙂 ) istuma-aukkoon ja ottaa varpaillaan toehookin polvituesta. Käyttäen tätä voimapistetä ja vapaanaolevan jalan potkuja noustaan makaamaan oman kajakin takakannen päälle. Tässä on tärkeää että ei tähdätä omaan istuma-aukkoon vana nimenomaan takakannen päälle mahalleen. Laiteteaan molemmat jalat aukkoon ja työnnytään hieman syvemmällä. Kierrähdetään ympäri ja kas kummaa, sitä ollaankin jo kajakissa istumassa.

Kaveria tuetaan niin pitkään että hän on saanut oman aukkopeitteensä kiinni ja on selkeästi valmiina jatkamaan melomista. Annetaan hänelle mela käteen, vedetään high fivet ja ja meno jatkuu.


Kalustolle ja olosuhteisiin sopivat pelastustavat

Menee hieman turvallisuusajattelun puolelle. Jos kaadut lähellä rantaa eikä rescue taidot oli niin hyvin hallussa kun pitäisi, kannattaisiko mielummin uida kajakin kanssa rantaan kuin antaa kaverin pelastaa? Jos haluaa harjoitella rescuja niin sitten ei, mutta jos vesi on 7 asteista niin… 

Kirjoitus by Antti Uski / Halla Outdoors

LINKIT

HALLA OUTDOORS  meloja 1 – peruskurssit: (Suomen parhaat melontakurssit)

SMSL: (Melonta ja soutuliiton sivut)

OLEN MELOJA: (Tietoa melonnan aloittamisesta)

SMSL MELOJA 1: (Meloja 1 – sisältösuositus by SMSL)